Gå direkt till huvudinnehållet

Infertilitet

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

I testiklarna hos vuxna män bildas ca en halv miljard spermier varje dag. Det står i kontrast till kvinnor som vanligen bara avger ett ägg i månaden.

För att befruktning ska ske måste en av mannens många spermier förena sig med det enda ägg som avges i kvinnans äggledare.

Det finns många orsaker till infertilitet och ibland går det inte att fastställa orsaken till ett pars barnlöshet. Några kända orsaker till infertilitet hos män är lågt spermieantal eller frånvaro av fungerande spermier. Infertilitet hos kvinnor kan ha många orsaker. Några kända orsaker är att ägglossning är förhindrad eller blockerade äggledare. Svårartad endometrios, en sjukdom som innebär att delar av livmoderslemhinnan sprider sig utanför livmodern och fäster till fortplantningsorgan, är också en vanlig orsak till infertilitet hos kvinnor.

En del par lyckas få barn genom att vända sig till sjukvården för diagnos och behandling av sin infertilitet. En del fall av infertilitet kan behandlas med läkemedel eller kirurgiska ingrepp. Alternativ till naturlig befruktning, till exempel spermiedonation, äggdonation och adoption, kan också diskuteras med en läkare.