Gå direkt till huvudinnehållet

Endometrios

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Endometrios är en sjukdom som drabbar kvinnans fortplantningssystem. Livmodern är uppbyggd av tre lager, perometriet (ytterlagret), myometriet (muskeln eller mellanlagret) och endometriet (innerlagret).

Varje månad under en kvinnas menstruationscykel växer endometriet och blir tjockare. Det förbereder sig för implantation av ett befruktat ägg. När endometriet uppnått sin fulla tjocklek frigörs ett ägg från äggstockarna. Om ägget är befruktat fäster det till det förtjockade endometriet. Men om ägget inte är befruktat gör sig kroppen av med det endometriska lagret som en del av en vanlig menstruationscykel.

Endometrios är ett tillstånd där endometriska celler fäster till vävnader som omger livmodern, till exempel äggledarna, äggstockarna, tjocktarmen eller tunntarmen.

Under den del av menstruationscykeln under vilken endometriet ökar i omfattning växer även de celler som befinner sig utanför livmodern. När ägglossning sker och ägget inte befruktas gör sig kroppen av med endometriet både i och utanför livmodern, vilket ger upphov till blödning, intensiva kramper och smärta. Endometrios kan också påverka en kvinnas fertilitet. En läkare kan normalt diagnostisera och behandla denna sjukdom.