Gå direkt till huvudinnehållet

Bröstlyft

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Bröst består främst av fettvävnad och bröstkörtlar. Bröstkörtlarna mynnar via mjölkgångarna ut i bröstvårtan. Bröstvårtan omges av en mörkare ring som kallas vårtgård.

En kvinna kan välja att få en bröstlyftoperation utförd om hennes bröst är hängande och slappa, eller om bröstvårtorna sitter långt ned. Vid bröstlyft, eller mastopexi, beror de kirurgiska snittens antal och storlek på den storlek och form som brösten har och den placering bröstvårtorna har före operation. I vissa fall görs snittet ovanför vårtgården, och bröstvårtan och vårtgården flyttas högre upp för att lyfta bröstet och vinkla det uppåt.

För mycket stora bröst kan flera snitt behövas. Till exempel kan det första snittet göras ovanför och runt vårtgården. Sedan görs snitt under vårtgården och ut mot sidorna och längs gränslinjen under bröstet för att kunna ta bort överflödig hud och fettvävnad.

Därefter flyttas vårtgården högre upp tillsammans med bröstvårtan, oftast utan att påverka den underliggande vävnaden. Slutligen förs huden på den nedre delen av bröstet ihop och sys med suturtråd under vårtgården för att ge bröstet en ny kontur.

Efter en tid med blåmärken och svullnader börjar snittlinjerna tona bort och brösten antar en naturligare form. Den här åtgärden kan vara förenad med flera olika komplikationer som bör diskuteras igenom med en läkare före operation.