Gå direkt till huvudinnehållet

Bröstförminskning

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Bröst består främst av fettvävnad och bröstkörtlar. Bröstkörtlarna mynnar via mjölkgångarna ut i bröstvårtan. Bröstvårtan omges av en mörkare ring som kallas vårtgård.

En kvinna kan välja att få en bröstförminskning utförd om hon har tunga, slappa bröst med hängande bröstvårtor, bröst som är för stora jämfört med resten av kroppen, smärta i rygg, hals eller axlar på grund av bröstens vikt, kronisk hudirritation under brösten, inskärningar i axlarna från bh-band eller ett bröst som är större än det andra.

Den vanligaste metoden för bröstförminskning innebär att plastikkirurgen gör flera snitt i och kring bröstet. Det första snittet görs ovanför och runt vårtgården. Sedan görs snitt under vårtgården och ut mot sidorna och under bröstet för att ta bort överflödig hud och fettvävnad.

Därefter görs vårtgården mindre och flyttas högre upp tillsammans med bröstvårtan, oftast utan att påverka den underliggande vävnaden. Slutligen förs huden på den nedre delen av bröstet ihop och sys under vårtgården för att ge bröstet en ny kontur.

Efter en tid med blåmärken och svullnader tonar snittlinjerna bort och brösten antar en naturligare form. Många kvinnor får en märkbar lindring av det tidigare obehaget. Efter operationen kan de använda andra sorters kläder och delta i fler fysiska aktiviteter. Den här åtgärden kan vara förenad med flera olika komplikationer som bör diskuteras igenom med en läkare före operation