Gå direkt till huvudinnehållet

Vacciner

Senast reviderad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

En sjukdom kan orsakas av patogener, framför allt bakterier och virus, som orsakar sjukdom. Patogener kan tränga in i kroppen på olika sätt, till exempel genom ett öppet sår, genom inandning eller genom kontakt med slemhinnorna i ögonen, näsan eller munnen.

Om kroppen infekteras med patogener, kommer de de vita blodkropparna i blodet att prövar sig fram under en tid för att hitta det bästa sättet att döda organismerna. Under den här är man sjuk och har symptom av sjukdomen.

När de vita blodkropparna bestämt hur de ska döda organismerna skapar de "minnesceller" som ska hantera angrepp från samma patogen i framtiden. Vaccinering är ett sätt att utlösa kroppens immunförsvar utan att man blivit sjuk. Vaccinet innehåller försvagade eller avdödade organismer som inte orsakar sjukdom.

Kroppen kan förstöra patogenerna i vaccinet och alstra minnesceller. När kroppen utvecklat immunitet mot en viss patogen har immunisering skett. Om kroppen någon gång exponeras för samma patogen i framtiden kan minnescellerna reagera direkt, utan att först pröva sig fram. Det gör att kroppen kan förstöra patogenet innan det orsakar sjukdom.