Påssjuka
Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.
Påssjuka är en smittsam infektion som orsakas av paramyxoviruset. Viruset sprid via kontakt med saliv. När en infekterad person nyser eller hostar sprids vätskedroppar i luften. Viruset sprids när någon kommer i kontakt med de infekterade dropparna.
Efter att en person smittats med påssjukeviruset följer oftast en inkubationsperiod på 14 till 24 dagar, innan sjukdomstecken märks. Under den här perioden börjar viruset att förökas i cellerna i övre andningsvägarna och lymfknutorna, vilket ökar viruskoncentrationen i blodomloppet.
De första symtomen på påssjuka är frossa, huvudvärk och en allmän sjukdomskänsla. Efter 12 till 24 timmar börjar spottkörtlarna svullna. Körtlarna känns oftast ömma och det gör ont att tugga och svälja. Febern kan stiga upp till 40 ◦C.
Komplikationer som kan uppstå är dövhet, hjärnhinneinflammation eller nervskada. Hos pojkar eller män som drabbas av påssjuka kan testiklarna också svullna upp och göra ont.
Det finns ett effektivt vaccin mot påssjuka och det ges oftast tillsammans med vaccin mot mässling och röda hund. Detta trippelvaccin erbjuds alla barn, första gången när de fyllt 18 månader och den andra gången när de har börjat skolan. Trippelvaccinet bör inte ges till gravida kvinnor.