Gå direkt till huvudinnehållet

Influensa

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Influensa orsakas av en eller flera typer av virus som sprider sig snabbt från person till person genom luftburna partiklar. Om man andas in partiklar förs de nedför luftstrupen in i allt finare luftvägar. Här kan proteiner som sitter på ytan av viruset binda till proteiner på de celler som bekläder andningsvägarna. Viruset slukas sedan av cellen som blir till en slags virusfabrik.

Nybildade viruspartiklar knoppas av från cellytan och sprids i andningsvägarna. De infekterade vävnaderna blir svullna och inflammerade och ger symtom som hosta, ont i halsen och en rinnande, täppt näsa. När virusen fortsätter att sprida sig i blodomloppet och över hela kroppen kommer symtom som feber, huvudvärk, muskelvärk och utmattning. Lyckligtvis träder kroppens immunförsvar i kraft för att bekämpa inkräktarna.

I blodet känner särskilda immunceller som kallas B-celler igen virusens proteiner och börjar föröka sig. B-cellerna bildar antikroppar som binder till proteinerna och märker ut viruset för att det ska förstöras. Virusen tas upp och förstörs av immunceller som känner igen antikropparna. De specialiserade B-cellerna finns kvar, beredda att bekämpa viruset om det kommer in i kroppen igen.

Influensavaccin innehåller ofarliga delar av viruset, som förbereder immunförsvaret inför en virusinvasion. Men influensavirus muterar eller förändrar sig hela tiden. Immunförsvaret känner inte igen de nya virusen, och även vaccinerade personer kan bli smittade. Därför bör personer som tillhör riskgrupper vaccinera sig varje år mot influensa.