Gå direkt till huvudinnehållet

Lupus

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Kroppens immunsystem producerar en typ av proteiner som kallas antikroppar, för att skydda mot sjukdomar. Antikropparna binder till bakterier och virus, så kallade antigen, som kan orsaka sjukdomar.

Lupus är en kronisk autoimmun sjukdom som innebär att immunsystemet felaktigt angriper friska celler och vävnader i kroppen. I sådana här fall kallas antikropparna för autoantikroppar. Följden blir att celler och vävnader blir inflammerade och skadade, vilket kan ge upphov till sjukdomssymtomen.

Det finns olika typer av lupus. Diskoid lupus drabbar oftast bara huden, med utslag i form av runda röda fläckar i ansiktet, hårbotten, bålen eller armar och ben. Oftast drabbar inte diskoid lupus kroppens inre organ, men utslaget kan åtföljas av ledvärk.

Systemisk lupus erythematosus, SLE, kan påverka alla organ eller organsystem och leder oftast till inflammation i leder, senor och annan bindvävnad. Sjukdomen kan ha varierande symtom som feber, utmattning, viktnedgång, smärta i muskler och leder, svullna körtlar, håravfall, och illamående och kräkningar.

Eftersom det finns så många symtom kan SLE vara förvillande lik andra sjukdomar. Det mest karakteristiska symtomet vid SLE är ett utslag som har formen av en fjäril och som uppträder på kinder och näsrygg. Symtomen kan flamma upp och avta under många år.