Gå direkt till huvudinnehållet

Köldskada

Senast reviderad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Temperaturer under fryspunkten kan orsaka köldskador hos vävnaden i händer, fötter, näsa och öron.

Det första stadiet vid köldskador kallas förfrysning och uppstår när huden blir vit och känns mjuk vid beröring. Vid fortsatt exponering för kyla kan en ytlig köldskada uppträda. I det här stadiet bildas iskristaller i hudcellerna och även djupare lager i huden kan påverkas.

Om köldexponeringen fortsätter fryser de ytliga blodkärlen vilket gör att blodflödet minskar till det drabbade området. Detta, ihop med fortsatt kyla, kan sedan påverka underliggande muskler, senor, kärl, nerver och till och med ben. De förfrysta cellerna blir snabbt uttorkade, vilket förvärrar skadan. Eventuella bestående skador beror på hur lång tid vävnaderna varit nedkylda.

Vissa medicinska tillstånd och läkemedel kan göra en person mer känslig för köldskada. Om du tror att du har drabbats av en köldskada ska du värma upp huden långsamt i ljummet vatten. Använd inte varmt vatten eller torr värme eftersom det kan förvärra skadan. Vid svåra köldskador är läkarbehandling nödvändig.