Gå direkt till huvudinnehållet

Herpes

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Herpes, eller herpes simplex, är en virusinfektion som ofta ger sår i ansiktet eller i underlivet. Det finns två särskilda typer av herpesinfektion.

Herpes simplex-virus 1 (HSV-1) ger ofta herpes på läpparna, på munnen och i ansiktet. Dessa sår kallas munsår och täcks så småningom av sårskorpor. Infektionen förvärvas ofta i barndomen och överförs via saliv.

Infektion med herpes simplex-virus 2 (HSV-2), som även kallas genital herpes, är en sexuellt överförd sjukdom. Symtomen på genital herpes är sår på penisen, skrevet, blygdläpparna, slidan, övre delen av låret, skinkorna eller runt analöppningen. Symtomen kan vara allt från milda till svåra för båda herpesformerna. En del personer kan ha så milda symtom att de inte inser att de har herpes.

Även om en person med herpes inte alltid har symtom så finns viruset kvar i kroppen och kan aktiveras på nytt av påfrestning eller sjukdom, och kan spridas från hud till hud. Viruset kan smitta även om det inte finns några skador på huden. Herpes kan överföras till barn under förlossningen om barnet kommer i kontakt med viruset. Det finns inget sätt att bota herpes, men det finns många läkemedel som hjälper till att dämpa utbrott.