Gå direkt till huvudinnehållet

Flatlöss

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Könsorganen hos män och kvinnor är ofta täckta av grov hårväxt. Denna hårväxt kan angripas av små insekter som kallas flatlöss. De sprids genom sexuell kontakt eller genom att man använder samma kläder eller sängkläder som en person som har flatlöss.

Flatlöss är oftast bruna till färgen och ungefär lika stora som ett knappnålshuvud. De är platta och på huden kan de se ut som små sårskorpor.

Lössen har klor som de använder för att klamra sig fast i könshåren där de lägger ägg. Äggen, som kallas gnetter, ser ut som små bruna prickar och sitter fast i hårstråets bas nära huden. Vuxna löss livnär sig på människors blod genom att sticka in sin sugsnabel i hudens små blodkärl. När lössen suger blod överförs proteiner från deras saliv till huden.

När en person har haft flatlöss i flera dagar, eller om personen angripits tidigare, känns proteinerna igen av hudens antikroppar som avger kemiska ämnen som ger klåda och inflammation i blygdregionen – det första tecknet på lusangrepp. Angrepp av flatlöss, ett tillstånd som kallas pedikulos, kan behandlas med receptfria läkemedel.