Gå direkt till huvudinnehållet

Akne

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Huden innehåller många hårfolliklar, eller porer. Varje por innehåller ett hårstrå och en talgkörtel. Talgkörtlar producerar ett oljigt ämne, sebum, som normalt transporteras upp till poren för att smörja hårstrå och hud.

Akne, eller finnar, uppstår när en por täpps till av alltför mycket sebum och döda hudceller. Om poren är bara delvis tilltäppt, samtidigt som vägen upp till hudytan förblir öppen, uppstår en mörk yta av torkat sebum som kallas pormask. Men om vägen upp till hudytan är blockerad blir poren infekterad och inflammerad, vilket ger en röd, svullen, varfylld bula som kallas finne.

Mer djupliggande och allvarliga infektioner kan göra att det uppstår hårda knutor under hudytan som kallas cystor. Personer i alla åldrar kan drabbas av akne och de flesta människor upplever akne någon gång under sitt liv. Akne är vanligt under puberteten och särskilt i samband med kvinnans menstruationscykel, på grund av en ökad hormonproduktion.

Akne behandlas ofta genom rengöring med en mild tvållösning och med hjälp av receptfria hudläkemedel. Men om tillståndet är ihållande, omfattande och smärtsamt eller har lett till ärrbildning, kan man söka vård för att få hjälp.