Gå direkt till huvudinnehållet

Vitaminer och mineraler

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Människokroppen behöver vitaminer och mineraler för att överleva. Vitaminer är näringsämnen som finns i växter och djur och som kroppen behöver för hälsan.

Det finns två olika typer av vitaminer: vattenlösliga och fettlösliga. Vattenlösliga vitaminer tas lätt upp av kroppen. De här vitamintyperna lagras inte i kroppen och överskott utsöndras i urinen. B-vitaminerna och C-vitamin tillhör de vattenlösliga vitaminerna. Fettlösliga vitaminer tas upp i kroppen med hjälp av gallsyror, som är matspjälkningsvätskor som används för att ta upp fett. Kroppen lagrar den här typen av vitamin i sina fettreserver för att användas vid behov. A-, D- och E-vitaminer tillhör de fettlösliga vitaminerna.

Näringsmineraler är oorganiska ämnen som finns i jord och vatten och som också är nödvändiga för en god hälsa. Magnesium, järn och kalcium tillhör näringsmineralerna. Både vitaminer och näringsmineraler kan fås genom en välbalanserad kost. Men dagens kost kan ibland sakna viktiga näringsämnen.

Därför väljer många att ta vitamin och mineraltillskott. Kosttillskott innehåller komponenter som ska komplettera kosten, och finns i olika former, till exempel tabletter, gelkapslar, pulver, energikakor och drycker. Precis som med alla receptbelagda och receptfria mediciner är det viktigt att du berättar för din läkare om vilka tillskott och vitaminer du tar.