Sköldkörtelsjukdom
Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.
Sköldkörteln är en av hormonsystemets många körtlar. Den är fjärilsformad och sitter på halsens framsida. Körtlarna i hormonsystemet styr många av kroppens funktioner med hjälp av ämnen som kallas hormoner. Hormoner utsöndras i blodomloppet för att reglera funktionerna hos organ och organsystem.
Sköldkörtelns hormoner reglerar energianvändningen i kroppens celler och hastigheten i kroppens ämnesomsättning. Sköldkörteln påverkar också hårets och benvävnadens tillväxt, kroppens vikt, temperatur och energinivå, och hjärtats och matsmältningssystemets funktion. Sköldkörtelsjukdom är mycket vanligt, särskilt hos kvinnor.
Vid hypotyreos, eller underfunktion i sköldkörteln, bildar sköldkörteln mindre hormoner än vad som krävs för att kroppen ska fungera normalt. Symtomen är bland annat tunna, spröda naglar och hårstrån, viktuppgång, utmattning, minskad hjärtfrekvens, förstoppning och frusenhetskänsla.
Hypertyreos, eller överfunktion hos sköldkörteln, uppstår när sköldkörteln producerar för mycket hormoner. Symtomen är bland annat håravfall, viktnedgång, ökad hjärtfrekvens, nervositet, täta tarmrörelser och svettningar, och oregelbunden menstruation hos kvinnor.
En läkare kan konstatera sköldkörtelsjukdom genom att fastställa en patients symtom, känna på halsen för att hitta sköldkörtelförändringar och ta blodprov för att se mängden sköldkörtelhormon i blodomloppet.