Gå direkt till huvudinnehållet

Så fungerar hjärtat

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Kroppen behöver syre för sina livsuppehållande funktioner. Ett nätverk av artärer och vener leder syrerikt blod ut i kroppen och för tillbaka syrefattigt blod till lungorna.

Den här cirkulationen drivs av hjärtat, en muskel som är ungefär lika stor som en knytnäve. Hjärtat pumpar ungefär fem liter blod varje minut, och leder blod till både lungorna och kroppen. Det är möjligt tack vare hjärtats komplicerade inre struktur.

Hjärtat är uppdelat i en högersida och en vänstersida. På den högra sidan finns höger förmak och höger kammare. Högersidan pumpar syrefattigt blod till lungorna där det fylls på med syre igen. Vänstra sidan av hjärtat består av vänster förmak och vänster kammare, som samlar in det syrsatta blodet och pumpar ut det till kroppen.

Fyra klaffar ser till att blodet pumpas åt rätt håll. Två av hjärtklaffarna skiljer höger och vänster förmak från höger och vänster kammare. Två andra klaffar finns mellan högerkammaren och lungartären, och mellan vänsterkammaren och aortan.

Vid ett normalt hjärtslag kommer syrefattigt blod tillbaka från kroppen in i höger förmak via vena cavae. Höger förmak drar ihop sig och driver blod genom trikuspidalisklaffen och in i höger kammare. Sedan drar höger kammare ihop sig och pumpar blodet genom pulmonalisklaffen och in i lungartären, som går till lungorna.

Samtidigt leds syrerikt blod från lungorna tillbaka till hjärtat via lungvenerna. Lungvenerna töms i vänster förmak som drar ihop sig och pumpar blodet genom mitralisklaffen och in i vänster kammare. Vänster kammare drar ihop sig och driver blodet genom aortaklaffen och in i aorta, som leder blodet till artärer i hela kroppen. Hjärtat får blod via kranskärlen, som grenar av sig från aorta.