Gå direkt till huvudinnehållet

Retledningssystem

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hjärtat är en muskel som pumpar ut blod till kroppen. Det vi kallar ett hjärtslag är egentligen den rytmiska sammandragningen av hjärtats fyra rum. Varje hjärtslag stimuleras av elektriska signaler som åker längs en särskild nervbana i hjärtat. Signaler kan spelas in med ett elektrokardiogram, eller EKG.

Hjärtats elektriska signal börjar vid sinusknutan, eller SA-knutan, som finns i det högra översta hjärtrummet. Signalen går sedan till både höger och vänster förmak, som drar ihop sig och pressar in blod i de nedre hjärtrummen, eller kamrarna. Den elektriska signalen fortsätter in i kamrarna via atrioventrikulärknutan eller AV-knutan, och sedan in i His' bunt, som ligger mellan kamrarna. Signalen fortsätter ner längs His' bunt och in i banans vänstra och högra förgreningar, som finns i kamrarna. När signalen når dessa förgreningar får den kamrarna att dra ihop sig och pumpa blod till lungorna och kroppen, vilket slutför hjärtslaget.

Retledningssystemet fungerar som kroppens egen pacemaker och håller hjärtfrekvensen vid en normal hastighet på 50 till 100 slag per minut. Om retledningssystemet hindras, av en hjärtskada eller andra tillstånd, kan det göra att hjärtat slår med en onormal frekvens eller med en oregelbunden rytm. Det kan minska blodflödet till hjärnan eller andra delar av kroppen.