Gå direkt till huvudinnehållet

Kranskärlsoperation utan hjärt-lungmaskin

Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Kranskärlsoperation, eller bypassoperation, är ett ingrepp där blodflödet leds förbi ett förträngt kranskärl. Vid de flesta bypassoperationer kopplas hjärtat till en hjärt-lungmaskin som tar över hjärtats och lungornas funktion.

Även om de flesta vanliga bypassoperationer lyckas, upplever vissa patienter en tillfällig minnesförlust eller andra biverkningar som kan bero på hjärt-lungmaskinen.

Vid en kranskärlsoperation utan hjärt-lungmaskin kan kirurgen genomföra en bypassoperation utan att stoppa hjärtat. Vid en variant av operationen öppnas bröstkorgen och kirurgen begränsar hjärtats rörelser med hjälp av ett särskilt instrument. En bit elastisk tejp lindas runt det förträngda blodkärlet för att stoppa blodflödet. Ett blodkärl som tagits från en annan del av kroppen ansluts från aorta till en punkt förbi förträngningen. Klämmorna lossas och blodet kan rinna genom det lagade blodkärlet.

För vissa kan det vara aktuellt med en mindre invasiv variant av operationen. Vid ingreppet görs ett litet hål i patientens vänstra sida, hjärtat stabiliseras och patientens bröstkorgsartär används för att leda blodet runt förträngningen.