Gå direkt till huvudinnehållet

Högt blodtryck i lungkretsloppet

Senast reviderad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hjärtat är en muskel som pumpar ut syresatt blod till hela kroppen. När blodet har lämnat hjärtat måste det först passera genom lungorna för att ta emot syre innan det kan transporteras vidare till kroppens celler.

För att blodet ska kunna ta sig från hjärtat till lungorna måste det föras genom lungartären och sedan in i allt trängre kärl i lungorna. Diametern eller formen hos de här blodkärlen styrs av ett ämne som kallas endotelin, som cirkulerar i blodomloppet.

Vid högt blodtryck i lungkretsloppet finns en kraftig ökning av mängden cirkulerande endotelin, som får de små artärerna i lungorna att bli trängre. Det gör att blodflödet har svårare att tränga igenom och hjärtat måste arbeta hårdare med att pumpa blod till lungorna. Samtidigt arbetar lungorna hårdare med att tillföra mer syre till kroppen.

Det här tillståndet gör att blodtrycket i lungartärerna blir högt. Eftersom hjärtat måste arbeta hårdare blir hjärtats högra sida onormalt stor och hjärtsvikt kan uppstå.