Gå direkt till huvudinnehållet

Hjärtinfarkt

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hjärtat är det viktigaste organet i hjärt-kärlsystemet. Det är en muskel som varje gång den slår ett slag pumpar ut blod till resten av kroppen. Kranskärlen försörjer själva hjärtat med det syre och de näringsämnen som behövs för att det ska fungera effektivt.

Röda blodkroppar, vita blodkroppar och andra ämnen strömmar obehindrat till hjärtat och andra delar av kroppen. Hos en frisk person är artärväggarna jämna och har en enhetlig tjocklek. Men med tiden kan höga halter av kolesterol i blodomloppet orsaka ackumulering av fettavlagringar, så kallade plack. Ett avlagrat plack kan stelna och göra artären trängre och stelare, ett sjukdomstillstånd som kallas ateroskleros. Om ateroskleros uppstår i kranskärlen kallas tillståndet kranskärlssjukdom. Om blodflödet drabbas av allvarliga avbrott kan det ske en hjärtinfarkt.

Om tilltäppningen av ett kranskärl är större än 70 procent, ökar risken för att drabbas av en hjärtinfarkt. En infarkt är nästan ofrånkomlig när placken helt täpper till ett kranskärl. Kranskärlssjukdom kan också öka risken för hjärtinfarkt genom att bilda en blodpropp. Det händer ofta att det uppstår en spricka där placken ansamlas. Om det sker kan blodet koagulera eller klumpa ihop sig vid sprickan eller också kan ett blodkoagel, som kallas tromb, bli större och större tills det fullständigt blockerar blodflödet.

Omfattningen av de skador som hjärtat utsätts för under en hjärtinfarkt beror på hur stor proppen är, var den sitter och hur snabbt patienten kommer under medicinsk behandling. Lyckligtvis finns det många sätt att förebygga ateroskleros på och också att minska risken för hjärtinfarkt.