Gå direkt till huvudinnehållet

Hjärt-lungmaskin

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hjärtat och lungorna upprätthåller tillsammans syreförsörjningen till kroppens celler. Hjärtat pumpar syrefattigt blod till lungorna och tar emot syresatt blod från lungorna som leds till resten av kroppen.

Hjärtat kan skadas av hjärtsjukdom eller olyckor. Då kan det bli nödvändigt med öppen hjärtkirurgi, där bröstkorgen öppnas och hjärtat friläggs, för att reparera skadan. Ofta är det då nödvändigt att stoppa hjärtat när hjärtats muskel, klaffar eller andra strukturer ska opereras. Med en hjärt-lungmaskin kan kirurgen försiktigt stoppa hjärtat, samtidigt som blodcirkulationen fortsätter. Maskinen består av en pump som fungerar som ett hjärta, och en så kallas oxygenator, som fungerar som en lunga.

Vid en hjärt-lungbypass avleds syrefattigt blod från de övre hjärtrummen och leds till en behållare i hjärt-lungmaskinen. Blodet överförs sedan till oxygenatorn som syresätter blodet. Sedan för pumpen tillbaka blodet till patientens kärl, där kroppen själv kan återuppta blodcirkulationen. Efter operationen sätts hjärtat igång och hjärt-lungmaskinen tas bort.