Gå direkt till huvudinnehållet

EKG

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hjärtat är en muskel som varje gång den slår ett slag pumpar ut blod till resten av kroppen. Varje slag stimuleras av elektriska signaler som passerar genom hjärtmuskeln, eller myokardiet.

För att undersöka hjärtats funktion kan en läkare utföra ett test som kallas elektrokardiogram, eller EKG. Testet går till så att elektroder placeras på bröstkorgen, och hjärtats elektriska signaler registreras. Ibland placeras elektroderna på armarna och benen.

De elektriska signalerna följer en särskild väg genom hjärtat börjar vid sinusknutan, eller SA-knutan, som finns i det högra översta hjärtrummet, eller förmaket.

Signalen förgrenas sedan för att löpa genom både höger och vänster förmak som drar ihop sig och pressar in blod i de nedre hjärtrummen, eller kamrarna. Den elektriska signalen förs också genom AV-knutan och passerar ner längs skiljeväggen mellan kamrarna. Slutligen förs signalen tillbaka upp till kamrarna som drar ihop sig och pumpar blod till lungorna och kroppen. Ett onormalt elektriskt mönster kan tyda på hjärtskada på grund av hjärtinfarkt eller hjärtsjukdom.

Det är vanligt att man också gör ett belastningstest i samband med EKG. Belastningstestet görs oftast på en träningscykel med ökande hastighet och med uppföljande EKG. Med hjälp av belastningstestet kan en läkare undersöka hjärtats elektriska aktivitet under fysisk påfrestning.