Gå direkt till huvudinnehållet

Bristning av plack

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Hjärtat pumpar ut blod till kroppen genom ett nätverk av artärer. Med undantag av kranskärlen, som försörjer själva hjärtat, leder artärer bort syrerikt blod från hjärtat.

I blodomloppet finns röda blodkroppar, vita blodkroppar, näringsämnen och andra livsuppehållande ämnen. Kolesterol och andra fettämnen cirkulerar också i blodet. Med tiden kan fetter lagras i artärväggarna, vilket kallas ateroskleros. Kolesterolavlagringarna, eller placken, kan byggas upp med tiden och göra att artärväggarna blir hårdare och trängre. Det gör att blodflödet minskar. När ett plack byggs upp kan det bli instabilt och lossna eller brista.

Ett tillstånd som kallas trombos uppstår när blodet börjar levra sig där bristningen uppstod, på samma sätt som när blod klumpar ihop sig för att stoppa blödningen från ett sår.

Tilltäppningen, eller tromben, kan växa sig större och hindra blodflödet. Tromben kan också lossna och flyta vidare genom artärerna. Den blockering som tromben orsakar kan vara livshotande. Ett tilltäppt kranskärl kan orsaka hjärtinfarkt, medan en tilltäppning i en hjärnartär kan orsaka stroke. En blockering av en av kroppens huvudartärer kan förhindra blodflödet till en extremitet eller ett organ, vilket ger smärta och skador i området.