Gå direkt till huvudinnehållet

Åderbråck

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Det finns tre typer av blodkärl i kroppen: artärer som transporterar syresatt blod från hjärtat till kroppen, kapillärer, där syrsatt och näringsrikt blod byts ut mot använt blod från kroppsvävnaderna, och till sist vener som sluter cirkeln genom att transportera blodet tillbaka till hjärtat.

Medan hjärtat bygger upp det tryck som behövs för att skicka blodet genom artärerna, finns enkelriktade klaffar på plats i venerna för att öka blodflödet mot hjärtat.

Om klaffarna fungerar dåligt kan venerna bli överfyllda med blod. De kan då vrida sig och svullna och synas utanpå huden, särskilt på ben och fötter. Detta kallas varicer eller åderbråck och är mycket vanligt, särskilt hos kvinnor.

Många får även svullnader, klåda, brännande smärta, värk och små förgrenade spindelliknande vener.

Ärftlighet är den största riskfaktorn för att utveckla varicer och spindelvener. Graviditet, långvarigt stillastående arbete, fetma och åldrande kan också bidra. Åderbråck som är smärtsamma eller uppfattas som fula kan behandlas med allt från stödstrumpor och laserbehandling till kirurgi. Behandlingsalternativen bör diskuteras med en läkare.