Gå direkt till huvudinnehållet

Provrörsbefruktning

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

I testiklarna hos vuxna män bildas cirka en halv miljard spermier varje dag, till skillnad från kvinnor, vars äggstockar oftast bara bildar ett par ägg per månad. Oftast är det bara ett av äggen som blir fullmoget och kan befruktas. Befruktning kan bara ske vid ägglossningen, den del av menstruationscykeln när det mogna ägget frigörs från äggstocken och förs genom äggledaren.

Om befruktning ska ske måste en spermie befrukta ägget medan det finns i äggledaren. Det befruktade ägget måste sedan inplantera sig i livmodern, i form av ett embryo. Infertilitet är en oförmåga att producera ett embryo på naturligt väg trots försök att bli med barn under minst ett år. Orsaken kan vara ofruktsamhet hos mannen eller kvinnan. Provrörsbefruktning är en avancerad teknik, som kan hjälpa infertila par att bli med barn.

Vid en typisk provrörsbefruktning behandlas en kvinna först med fertilitetshöjande läkemedel som gör så att det bildas många fullmogna ägg. När äggen har mognat förs en nål in i slidan för att avlägsna äggen, som sedan placeras i en specialgjord laboratorieskål.

Efter en så kallad spermietvättning blandas spermierna med de utplockade äggen. Spermier kan injiceras direkt i ägget. Ett annat sätt är att placera sperman tillsammans med äggen i den särskilda laboratorieskålen. Ett tecken på att befruktning har skett är när äggen börjar klyvas, eller dela sig, i flera celler. Embryon måste placeras i livmodern ungefär 72 timmar efter befruktning.

Vid överföringen av embryon förs en böjlig slang, som kallas kateter, in i slidan, genom livmoderhalsen och in i livmodern. Embryon förs in i livmodern via katetern. Fler läkemedel kan ges för att öka chansen att embryona ska implanteras i livmodern. För att öka chanserna för en lyckad graviditet överförs oftast flera ägg. Det kan ibland leda till att fler än ett barn föds.