Gå direkt till huvudinnehållet

Mekoniumaspiration

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Under graviditeten är fostrets mag-tarmkanal fylld av mörkgrön avföring som kallas mekonium. Medan fostret är i livmodern kan flera olika faktorer göra att tarmrörelserna ökar och analsfinktern slappnar av. Det gör att mekonium kommer ut i fostervattnet. Fostervattnet och mekoniumet bildar då en tjock, grön vätska.

Mekoniumaspiration kan uppstå om spädbarnet drar in luft under förlossningen och därmed drar ner mekoniumblandningen i lungorna. De vanligaste skälen till att mekoniumaspiration uppstår är vid fosternöd, det vill säga när fostret är i fara på grund av andningssvårigheter, och vid överburen förlossning, alltså när graviditeten går över tiden. Mekoniumaspiration kan täppa till spädbarnets luftvägar helt eller delvis.

Mekoniumet fastnar i luftvägarna när spädbarnet andas ut. Den drabbade lungan kan överexpanderas. Överexpansion av en del av lungan kan så småningom leda till en bristning och sedan lungkollaps. Olika behandlingar vid mekoniumaspiration kan vara att suga rent luftvägarna, sätta in antibiotika, använda ventilator eller en konstgjord andningsmaskin eller sjukgymnastik för bröstkorgen.