Gå direkt till huvudinnehållet

Kejsarsnitt

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Alla barnaföderskor genomgår inte vaginal förlossning. Om fostret eller modern är i fara eller vid sätesbjudning, när ett barn ligger med stjärten nedåt i livmodern vid förlossningen, kan ett kejsarsnitt bli nödvändigt. Kejsarsnitt kan också vara aktuellt om kvinnans första barn förlöstes med samma metod.

Vid ett kejsarsnitt gör läkaren ett snitt i huden strax ovanför könshårsfästet eller ett vertikalt snitt under naveln. Efter att läkaren har skurit genom bukens hud, fettlager och muskler öppnas den hinna som täcker de inre organen, så att urinblåsan och livmodern friläggs.

Sedan för läkaren ofta in sina händer för att fastställa barnets och moderkakans läge. Därefter görs ett snitt i livmodern och livmodern tappas på all återstående vätska. Läkaren vidgar snittet med hjälp av fingrarna. Därefter tar han eller hon tag i barnets huvud och drar försiktigt ut barnet från livmodern. Sist sys buklagren.

Modern får återhämta sig på sjukhuset under ett antal dagar. Hon kommer också att vara mycket öm och bör avhålla sig från ansträngande aktiviteter under de närmaste veckorna. Den här åtgärden kan vara förenad med flera olika komplikationer som bör diskuteras igenom med en läkare före operation.