Graviditetsdiabetes
Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.
Graviditetsdiabetes är en av de vanligaste komplikationerna vid graviditet. Nästan fem procent av alla gravida kvinnor utvecklar den här sjukdomen.
Vid diabetes kan kroppen inte använda insulin. Insulin är ett hormon som bildas av bukspottkörteln, och som hjälper kroppen att omvandla maten vi äter till energi. Energin lagras i form av socker, eller glukos. När insulin kommer in i blodomloppet gör det att glukos kan tas upp av cellerna.
Hos personer med diabetes bildas inte tillräckligt med insulin, eller så kan kroppen inte använda insulinet på rätt sätt. Kroppen kan inte ta upp glukos från blodet och in i cellerna. Det gör att halten glukos ökar i blodet, medan cellerna blir svältfödda på energi. Graviditetsdiabetes är diabetes som uppstår under graviditetsvecka 24 till 28 hos kvinnor som inte tidigare har haft diabetes.
Vid graviditet bildar moderkakan hormoner som går in i blodomloppet och som stör kroppens förmåga att använda insulin.
Den ökade glukosmängden i moderns blodomlopp kan passera moderkakan och orsaka problem för fostret. Barn som föds av mammor med graviditetsdiabetes kan utveckla makrosomi, ett onormalt stort foster, eller hypoglykemi, lågt blodsocker. Dessutom löper barnet en ökad risk att utveckla diabetes typ 2 senare i livet.
Lyckligtvis är graviditetsdiabetes ett tillstånd som går att behandla. De flesta kvinnor med graviditetsdiabetes föder normala, friska barn. Det är viktigt att kvinnor med graviditetsdiabetes:
- håller sitt blodsocker under kontroll, med eller utan läkemedel såsom metformin eller insulin
- äter en hälsosam kost
- motionerar regelbundet
- håller vikten på en lagom nivå
- inte röker
- gör regelbundna läkarbesök