Gå direkt till huvudinnehållet

Fostervattenprov

Senast reviderad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Under graviditeten härbärgerar och skyddar kvinnans livmoder det växande fostret i omkring nio månader. Inne i livmodern är fostret omgivet av vätska som under den senare delen av graviditeten främst bildas genom fostrets urinering.

Vätskan som kallas fostervatten gör att fostret kan flyta och röra sig inne i livmodern. Den dämpar och skyddar fostret från skada och hjälper till att hålla en konstant temperatur i livmodern.

Gravida kvinnor över 35 år eller som har genetiska sjukdomar i familjen, kan genomgå ett test som kallas fostervattenprov. Fostervattnet används för att se om det finns infektioner, genetiska sjukdomar eller metabola problem, och undersöka fostrets lungmognad.

Vid provet fastställs fostrets läge med hjälp av ultraljud. Sedan förs en lång smal nål genom huden i buken till ett säkert ställe i livmodern och omkring 15 milliliter fostervatten tappas ut. Efter provet övervakas fostret med ultraljud under en kort period. Nytt fostervatten bildas efter omkring tre till fyra timmar.