Gå direkt till huvudinnehållet

Fosterutveckling

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Graviditet och förlossning involverar hela kvinnans fortplantningssystem, som inkluderar äggstockar, äggledare, livmoder och slida.

När ett ägg har frigjorts från en äggstock och befruktats transporteras det långsamt genom äggledaren till livmodern. Under tiden börjar det dela sig tills det har växt till omkring 100 celler. Ägget, som nu kallas blastocyst, fäster sig vid livmoderslemhinnan.

Livmodern härbärgerar och skyddar sedan fostret under dess utveckling i 38 veckor, eller ungefär nio månader. När fostret är fullt utvecklat och födseln är nära, genomgår spädbarnet en serie rörelser som hjälper det att ta sig igenom förlossningskanalen.

När livmodern börjar dra ihop sig, vidgar sig livmoderhalsen, så att låta barnet tryckas från livmodern in i slidan. Detta muskelrör vidgas för att få plats för barnets huvud och axlar, medan livmoderssammandragningarna fortsätter tills barnet kommit till världen, oftast med huvudet nedåt. Barnet torkas av och undersöks, innan det placeras på moderns bröst för att få vila och känna närhet.