Gå direkt till huvudinnehållet

Epiduralbedövning

Senast uppdaterad: Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

När en kvinnas graviditet kulminerar, efter ungefär 40 veckor, genomgår kvinnan värkar. Värkarna är ett tecken på att förlossningen är nära. För att lindra besvär vid förlossning väljer många kvinnor att få epiduralbedövning för att dämpa smärtan i underlivet.

Före bedövningen kan kvinnan få vätska intravenöst, för att behålla blodtrycket. Utrustning för fosterövervakning placeras också på kvinnans buk för att övervaka barnets hjärtfrekvens. Kvinnan får sedan ligga ner på sidan, eller sitta upp, med ryggen böjd.

När kvinnan är i rätt läge letar läkaren upp den lämpliga delen av ryggraden, rengör området och injicerar lite lokalbedövningsmedel för att bedöva huden. Oavsett kvinnans läge måste hon vara mycket stilla, medan läkaren försiktigt för in en lång nål mellan ryggradens kotor.

Nålspetsen förs in tills den ligger strax utanför det membran som omger ryggradsnerverna. Membranet kallas duran och och utrymmet kallas epiduralrummet. En tunn kateter träs nu genom nålen in i epiduralrummet. Sedan ges läkemedel kontinuerligt genom katetern för att bedöva kvinnans underliv och minska smärtan vid förlossningen. Den här åtgärden kan vara förenad med flera olika komplikationer, som bör diskuteras igenom med en läkare före operation.