Gå direkt till huvudinnehållet

Avlossning av moderkakan

Senast uppdaterad: Publicerad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Under graviditeten härbärgerar och skyddar kvinnans livmoder det växande fostret i omkring 40 veckor. I livmodern är fostret förbundet med modern via navelsträngen som sitter fast i moderkakan, eller placentan, som är inbäddad i livmoderväggen. Moderkakan och navelsträngen leder syresatt blod och näringsämnen från modern till det växande fostret, och lämnar ifrån sig avfallsprodukter från fostret till moderns blodomlopp.

Skador vid bilolyckor eller svåra fall kan få moderkakan att lossna från livmoderväggen i förtid, ett tillstånd som kallas för tidig avlossning av moderkakan. Om avlossningen är liten och det bara finns en mindre blödning behandlas den gravida kvinnan med vätskeersättning och vila. Men om avlossningen är betydande eller om moderkakan lossnat helt från livmoderväggen, kan mor och barn vara i allvarlig fara. Buksmärta och en kraftig mörkfärgad blödning från vaginan kan tyda på att akut förlossning eller kejsarsnitt behövs.

Observera att moderkakan kan lossna spontant hos en kvinna som har genomgått många förlossningar tidigare, tidigare haft moderkakeavlossning eller är havande med flera foster. Bland riskfaktorerna finns också högt blodtryck och diabetes, cigarrettrökning och alkohol- eller drogmissbruk.