Gå direkt till huvudinnehållet

Amning

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

På den yttre delen av bröstet finns en bröstvårta och en vårtgård. Längst ut på bröstvårtan finns flera öppningar som mjölk kan rinna igenom vid amning. Vårtgården är det mörkare området runt bröstvårtan. På vårtgården finns Montgomerys körtlar som utsöndrar olja som smörjer bröstvårtan och vårtgården. Bröstens främsta funktion är att bilda mjölk åt spädbarn. Brösten, som främst består av fettvävnad, innehåller också mjölkproducerande körtlar, som är förbundna med bröstvårtan genom ett nätverk av gångar som kallas mjölkkanaler.

Brösten bildar mjölk från vatten och näringsämnen som tagits upp från blodomloppet. Mjölken lagras i brösten tills hormonet oxytocin signalerar till små muskler att dra ihop sig, vilket pressar mjölken genom kanalerna. Denna process kallas utdrivningsreflexen.

Även om spädbarn föds med en naturlig sugreflex måste de ändå lära sig att suga mjölk ur bröstet. Vid amning är det viktigt att spädbarnet håller bröstvårtan rätt i munnen. Det gör att spädbarnet får i sig tillräcklig mängd mjölk och att amningen blir en bra upplevelse.

Rätt suggrepp får spädbarnet om bröstvårtan placeras långt in i bakre delen av spädbarnets mun, nästan vid gränsen mellan hårda gommen och mjuka gommen. Om spädbarnet bara suger på bröstvårtans spets eller inte har tillräckligt mycket av bröstet i sin mun kan det uppstå sår eller sprickor på bröstvårtan.