Gå direkt till huvudinnehållet

Cancer, översikt

Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Kroppen består av miljontals celler som har olika form, storlek och funktion. Celler är byggstenar i kroppens olika vävnader.

I frisk vävnad bildas nya celler genom celldelning, som kallas mitos. När cellerna blir gamla förstör de sig själva automatiskt, en process som kallas apoptos. Kroppen håller en noggrann balans mellan hur ofta nya celler bildas och hur ofta gamla celler dör.

Om balansen störs kan cancer uppstå och cellernas tillväxt blir okontrollerad. Det här kjan bero på att celler delar sig okontrollerat eller tappar förmågan till självdestruktion, vilket ger en onormal cellmassa, eller tumör.

En godartad eller benign tumör uppstår genom oregelbunden tillväxt av celler med normalt utseende. Cellerna är kvar där de först bildades. Men elakartade, eller maligna, celler kan flytta till en ny del av kroppen via blodet eller lymfan och bilda nya tumörer. Sådana tumörer kallas metastaser.

Cancersjukdomar får sitt namn efter den plats där de uppstår, det så kallade primärområdet. Om lungcancer sprids till hjärnan anses hjärntumören vara en metastaserad lungcancer, inte hjärncancer. Hjärntumören är det sekundära området.