Gå direkt till huvudinnehållet

Brakyterapi

Publicerad:


Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

Brakyterapi med hög dosrat är en form av strålning som tillfälligt utsätter onormal vävnad för en stor strålmängd. En kateter förs på plats intill tumören med hjälp av ett bronkoskop. Åtgärden övervakas med datortomografi och röntgengenomlysning.

Den andra änden av katetern ansluts till en datorstyrd apparat. Med hjälp av apparaten förs en liten rund, radioaktiv metallpartikel in i katetern. Katetern leder in partikeln till tumörområdet. Utifrån partikelns läge och tiden den används kan stråldosen regleras i olika delar av tumören.

Brakyterapi med hög dosrat ger kortvariga och exakta mängder av högdosstrålning till en tumör medan den friska vävnaden intill utsätts så lite som möjligt. Efter behandlingen tas katetern bort och inga radioaktiva partiklar lämnas kvar i kroppen. Brakyterapi kan också användas vid behandling av prostatacancer och bröstcancer.