Gå direkt till huvudinnehållet

Kronisk lymfatisk leukemi

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

I benens hålrum finns en svampaktig kärna som kallas benmärg. Det är här blodets stamceller bildas. De här stamcellerna kan utvecklas till blodets beståndsdelar: röda blodkroppar, som för syre ut i kroppen, vita blodkroppar eller lymfocyter, som bekämpar infektioner, och blodplättar som hjälper blodet att levra sig.

Kronisk lymfatisk leukemi, KLL, är en typ av cancer där benmärgen bildar för många lymfocyter. Ordet “kronisk” innebär att cancercellerna förökar sig långsamt och att sjukdomen framskrider långsamt. Vid KLL bildas onormala lymfocyter som inte kan bekämpa infektioner.

När antalet onormala celler ökar i blodet och benmärgen, bildas färre friska vita blodkroppar, röda blodkroppar och blodplättar. Det kan ge symtom som trötthet, återkommande infektioner, anemi och blåmärken.

Kronisk lymfatisk leukemi brukar inte ge några symtom i de tidigare stadierna. Behandling och prognos beror på sjukdomens stadium och omfattning. Bland behandlingarna finns “avvaktande under observation”, cellgifter och behandling med monoklonala antikroppar.