Gå direkt till huvudinnehållet

Akut myeloisk leukemi

Senast reviderad:


Huvudbudskapen i animationen gäller, men vissa detaljer kan ha hunnit förändras efter animationens produktionsdatum.

I benens hålrum finns en svampaktig kärna som kallas benmärg. Det är här som blodets stamcellerna bildas. Stamceller är omogna celler som bland annat kan utvecklas till blodkomponenter: röda blodkroppar, som bär syre ut i kroppen, vita blodkroppar, som bekämpar infektion, och blodplättar, som hjälper blodet att koagulera.

Akut myeloisk leukemi, AML, är en cancersjukdom som drabbar blod och benmärg. Hos friska patienter bildar stamceller myeloblaster, som utvecklas till fullmogna typer av vita blodkroppar. Vid AML utvecklas inte myeloblasterna till mogna, friska celler utan till omogna eller onormala celler. När antalet onormala celler ökar, bildas färre friska blodceller och blodplättar.

Om benmärgen inte kan bilda tillräckligt med friska lymfocyter, kan inte patienten bekämpa infektioner. Cancercellerna kan strömma omkring i blodomloppet eller ge upphov till metastaser i andra organ i kroppen där de kan börja bilda ytterligare tumörer.

AML är den vanligaste blodcancern hos vuxna, och kan också drabba barn. Symtomen är trötthet, feber, blödning och blåmärken. I behandlingen ingår cellgifter, strålbehandling och läkemedelsbehandling. I vissa fall kan biologiska läkemedel användas. Din läkare kan informera om behandlingen av ditt tillstånd. Det är viktigt att du diskuterar med din läkare om vilken behandling som är lämplig för dig.