Gå direkt till huvudinnehållet

Penisfraktur

Olyckor och våldsamt eller akrobatiskt sex kan göra att svällkroppen i en erigerad penis fraktureras (bryts). Det medför starka smärtor och en blodutgjutning innanför huden. Vid tidig kirurgisk behandling är prognosen god.

Senast uppdaterad: Publicerad:


Penis är en mycket blodrik struktur uppbyggd av tre cylinderformade svällkroppar: två corpora cavernosa som ligger sida vid sida i hela penis längd samt corpus spongiosum som omger urinröret (uretra) Corpora cavernosa omges av en stark hinna som kallas tunica albuginea.

Vid erektion ökar den arteriella blodtillförseln i penis snabbt och den svampaktiga vävnaden i svällkropparna fylls med blod. Trycket i dem ökar, särskilt i de två corpora cavernosa, och penis blir styv och längre. Samtidigt gör det ökade trycket att venöst blod inte kan rinna bort från penis eftersom dessa blodkärl kläms ihop.

Hur kan en penisfraktur uppstå?

Det låter kanske konstigt att man kan få en fraktur i corpora cavernosa, men i erigerat (styvt) tillstånd kan det faktiskt uppkomma.

Om en erigerad penis plötsligt böjs kraftigt kan hinnan som omger de två huvudcylindrarna i penis, corpora cavernosa, brista och gå sönder. Skadan kan orsakas av ett våldsamt eller akrobatiskt samlag, eller ibland av våldsam masturbation. Skadan i corpora cavernosa kan också uppstå i samband med nattlig erektion när man vänder sig snabbt i sängen.

Tillståndet är sällsynt.

Vilka är symtomen?

I det ögonblick brottet uppstår kan du och eventuellt din partner höra ett tydligt knakande ljud och du får omedelbart starka smärtor i penis. Erektionen försvinner men penis svullnar ganska snabbt på grund av blodutgjutning från den skadade corpora cavernosa. Blodutgjutningen gör att penis snabbt blir starkt missfärgad. Ibland skadas urinröret samtidigt. Det märks genom att det kommer blod ur urinrörsöppningen eller att blod syns i urinen. Om urinröret slits av helt (vilket är extremt sällsynt) går det inte att kissa.

Behandling

Före operationen görs oftast en magnetkameraundersökning (MR) som kan bekräfta diagnosen, fastslå var skadan sitter och dess omfattning.

Vid misstanke om en penisfraktur är det viktigt att snabbt ta sig till sjukhus för operation Operationen innebär att blodansamlingen töms, och sönderrivna hinnan runt corpus cavernosum sutureras Om urinröret har skadats sätts en kateter in som når upp till urinblåsan. Som regel låter man katetern ligga kvar i uppemot 14 dagar så att skadan på urinröret får läka.

Prognos

Obehandlat kan på kort sikt en infektion uppstå i blodansamlingen och på sikt kan erektionen försämras Eventuell skada på urinröret kan med tiden leda till en förträngning i urinröret (uretrastriktur)

Vid tidig operation är resultatet oftast gott och man får inga framtida problem.

Vill du veta mer?