Balanit
Penisens yttersta del, ollonet, består av en tunn slemhinna och kan lätt bli inflammerad.
Faktagranskad av: Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin, medicinsk redaktör Medibas
Fakta om balanit
- Balanit är en inflammation i penisens yttersta del, ollonet.
- Typiska symtom är smärtor, obehag, brännande känsla eller klåda i området runt förhuden och ollonet.
- Balanit kan bero på en rad underliggande tillstånd. I regel handlar det om en infektion eller en hudsjukdom.
- Diagnos ställs utifrån symtom och undersökning av ollon och förhud. Annan provtagning eller undersökning behövs sällan.
- Barn kan ha nytta av sittbad. Ofta används svampdödande salva med tillägg av kortison.
- Prognosen är god men återfall är vanligt.
Vad är balanit?
Balanit är en inflammation i penisens yttersta del, ollonet. Ofta är även förhuden påverkad och man talar då om en balanopostit. Man talar dock oftast om balanit även om förhuden är påverkad. Balanit är en manifestation av en bakomliggande process eller sjukdom i hud eller slemhinna.
Förhuden och ollonet är särskilt utsatta hudområden eftersom huden/slemhinnan är tunn och lätt kan irriteras av faktorer som värme, fukt, urin, kroppsvätskor och kemikalier.
Hos mindre pojkar är balanit ganska vanligt. Ofta beror det på en förträngning av förhuden. Även bland vuxna män förekommer tillståndet.
Symtom
Typiska symtom är smärtor, obehag, brännande känsla eller klåda i området runt förhuden och ollonet. Ofta ses en fläckvis röd slemhinna/hud med eventuella (vita) beläggningar eller flytningar. I vissa fall uppstår sår eller smärtfria hudförändringar.
Orsak
Balanit kan bero på en rad underliggande tillstånd. I regel handlar det om en infektion eller en hudsjukdom:
- Svampinfektion är vanligast.
- Bakterier är också relativt vanligt.
- En klamydia- eller gonorréinfektion kan leda till balanit men hör till de mer ovanliga orsakerna.
- Eksem, allergi, kontakteksem (irritation till följd av kemiska ämnen och uttorkning), psoriasis och andra hudsjukdomar kan manifestera sig på ollon och förhud.
I sällsynta fall handlar det om (förstadier till) cancer.
Vanliga faktorer som ökar risken för balanit är trång förhud, dålig personlig hygien, överdriven tvättning och irritation genom användning av deodorant eller tvättmedel.
Diagnos
Diagnosen ställs utifrån symtom och genom undersökning av ollonet och förhuden. Annan provtagning eller undersökning behövs sällan. Det är viktigt att veta ett antal saker om tidigare sjukdomar och pågående behandling med läkemedel. Om det föreligger risk för sexuellt överförbara sjukdomar kan relevanta prover tas. Eftersom balanit kan vara ett tecken på diabetes kan det i vissa fall vara motiverat att ta ett prov för att kontrollera blodsockervärdet (glukos).
Behandling
Hos barn med balanit (oftast på grund av trång förhud) rekommenderas sittbad i ljummet vatten med någon droppe tvål 1-3 gånger dagligen i cirka 10-15 minuter per gång. Försiktig sköljning med ljummet vatten under förhuden med en stor plastspruta utan spets kan göras men det är inte säkert att det har bättre effekt än sittbad. Barnet kan också kissa i badvatten om kissning ger besvär.
Det är bra att undvika ytterligare irritation av ollon och förhud. Se till att lufta området så mycket som möjligt. Barn som använder blöja kan ha nytta av att vara utan blöja vissa stunder. Man ska också undvika alltför hög värme och irritation såsom kemikalier och tvättmedel med starka dofter.
Eftersom en svampinfektion och irritationsreaktion i huden är vanligast rekommenderas i regel behandling med en kräm som innehåller ämnen som verkar mot svampinfektion och inflammation. De finns att köpa receptfritt som medel som innehåller mikonazol och hydrokortison . Ett vanligt upplägg för behandling är:
- Smörj två gånger dagligen i en vecka.
- Smörj därefter en gång dagligen i en vecka.
- Smörj veckan därpå några gånger i veckan.
Vid ständigt återkommande balanit kan kirurgisk behandling med borttagning av förhuden (omskärelse) bli aktuell.
Prognos
Prognosen beror på den bakomliggande orsaken. Om balanit utlöses av eksem och irritation av huden/slemhinnan är prognosen mycket god. Tillståndet går då ofta över fort med behandling men har en tendens att återkomma. Om behandlingen inte har effekt är det viktigt att man uppsöker vården igen för en ny bedömning.
Vill du veta mer?
- Trång förhud
- Balanit - för vårdpersonal