Gå direkt till huvudinnehållet

Tietzes syndrom

Vid Tietzes syndrom är oftast broskövergången på revben två och/eller tre inflammerad. Tillståndet är en variant av kostokondrit.

Faktagranskad av: Anna Nager, med dr och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast reviderad:


Fakta om Tietzes syndrom

  • Tietzes syndrom är ett inflammatoriskt tillstånd i övergången mellan brosk och ben på revben, oftast revben två och/eller tre räknat uppifrån.
  • Orsaken är okänd, men man vet att sjukdomen är ofarlig.
  • Inflammationen ger smärtor och svullnad över drabbade revben.
  • Diagnosen ställs mot bakgrund av sjukdomshistoria och läkarundersökning. 
  • NSAID, som är smärtstillande och antiinflammatoriskt verkande läkemedel, kan vara bra att ta under korta perioder med kraftiga smärtor.
  • Tillståndet går över av sig självt, men hur länge smärtorna kvarstår varierar från några dagar upp till år.

Vad är Tietzes syndrom?

 

Revben består till största delen av ben, men på framsidan av bröstkorgen, där revbenen fäster till bröstbenet, är det en liten del som består av brosk. Tietzes syndrom är ett inflammatoriskt tillstånd i övergången mellan brosk och ben i ett, eller ibland två, revben. Sjukdomen är sällsynt, och drabbar främst kvinnor i 20—40-årsåldern. 

Orsak

Orsaken är okänd, men man vet att sjukdomen är ofarlig och läker av sig självt

Symtom

Inflammationen ger smärtor och svullnad över drabbade revben. Smärtorna utlöses av rörelse, och upplevs i många fall som intensiva och kortvariga attacker. Ibland kan smärtorna var mer kroniska med konstant värk i det inflammerade området. Smärtorna kan förvärras vid djupandning, hosta eller nysning och man kan uppleva att smärtorna strålar ut i armen eller skuldran.

Oftast finns inflammation i revben nummer två eller tre, räknat uppifrån.

Tietzes syndrom ställs ibland när det egentligen rör sig om ett vanligare tillstånd som kallas kostokondrit. Tietzes syndrom är en variant av kostokondrit. Vid kostokondrit finns inflammation i flera av broskövergångarna mellan revbenen och bröstbenet oftast revben två till fem. Vid Tietzes syndrom är som regel bara ett, eller ibland två, revben är involverade.

Diagnos

Diagnosen ställs mot bakgrund av sjukdomshistoria och läkarundersökning. Smärtorna lokaliseras till revben på framsidan av bröstkorgen, och ibland finns en öm bula motsvarande området som är drabbat.

Behandling

Målet med behandlingen är att dämpa smärtorna och inflammationen medan man väntar på att tillståndet ska gå över av sig själv. Det finns läkemedel som verkar både smärtstillande och antiinflammatoriskt, så kallade NSAID. Till NSAID-gruppen hör exempelvis ibuprofen  och diklofenak . Dessa kan vara bra att ta under korta perioder med kraftiga smärtor.

Prognos

Tillståndet går över av sig självt, men hur länge smärtorna kvarstår varierar från några dagar upp till år.

Vill du veta mer?