Gå direkt till huvudinnehållet

Muskelsmärtor i nacken, nackmyalgi

Senast uppdaterad: Publicerad:


Vad är nackmyalgi?

Nackmyalgi är beteckningen på ett tillstånd med kroniska smärtor i nacken där man inte finner andra orsaker än en spänd och smärtande muskulatur.

Detta är ett mycket vanligt besvär hos folk, och är en vanlig orsak till läkarkonsultationer. Tillståndet är ofarligt, men mycket plågsamt för den drabbade.

Orsak

Smärtorna härstammar från nackmuskulaturen. Vid psykiska påfrestningar, eller vid stress och ansträngningar i det dagliga livet, är det vanligt att man spänner musklerna i nacken och hissar upp skuldrorna. Eftersom musklerna ofta, eller hela tiden, är mer spända än vanligt, kommer detta så småningom att leda till en muskelirritation. Musklerna blir stela och ömma. Det är samma sak som uppträder var som helst i kroppen om man har överbelastat några muskelgrupper. Vid smärta i nackmusklerna är det oftast inte lika lätt att se sammanhanget med överbelastning, som det är med till exempel stelhet i benen dagarna efter en lång löptur.

När nackmusklerna är spända, kan detta också leda till kraftigare sträckning av senfästena, där musklerna fäster till benet. Nackmusklerna fäster till nackkotorna, och i benet i bakre delen av skallen. Spända nackmuskler leder därför också till smärtor i huvudet och i själva ryggraden.

Diagnos

Detta är en diagnos som läkaren ställer utifrån ett samtal med patienten på läkarmottagningen och vid en undersökning av muskler och muskelfästen i nacken. Symtomen är vanligen mycket karakteristiska med en stel och spänd nacke. Huvudvärken känns oftast som tryckande nacksmärtor och som om man har ett åtstramat band runt pannan. Smärtorna minskar när man lägger sig ned och vilar.

Vid undersökning är nackmusklerna spända, det kan finnas små muskelknutor, och patienten upplever smärtor och ömhet när läkaren undersöker muskler och senfästen.

Behandling

Det finns ingen snabb och effektiv behandling för nacksmärtorna. Men genom att kartlägga det som troligen är orsaken till problemet och bearbeta detta, kan många få sina nacksmärtor botade relativt snabbt.

Ofta blir patienten orolig över att denna konstant tryckande smärta i nacke och huvud kan vara tecken på en hjärntumör eller en annan farlig sjukdom. I sådana situationer kan det faktum att man får en diagnos och en förklaring, vara tillräckligt för att bryta en ond cirkel.

Hos vissa patienter kan det bli aktuellt att använda läkemedel, till exempel NSAID-tabletter, men detta utgör undantag.

I en dansk studie som nyligen utfördes fann forskarna att specifik styrketräning (vikter som lyftes 8—12 gånger med 3 upprepningar, 3 gånger per vecka i 20 minuter) minskade smärtans intensitet markant, med en ihållande effekt i tio veckor efter upphörandet med träningen. Konditionsträning minskade också smärtintensiteten, men bara för en kort stund och i mycket mindre mån än styrketräning.

Dessutom finns det också åtgärder i form av fysioterapi så som massage, värme och akupunktur. Men för de allra flesta finns inget behov för sådana behandlingar. Det råder dessutom osäkerhet om dessa former av behandlingar i det hela taget är till nytta vid sådana här typer av besvär.

Sjukskrivning bör undvikas om det är möjligt. I en sådan här situation har man bättre nytta av att komma i gång med sina vanliga sysslor.

Vill du veta mer?

Illustrationer