Gå direkt till huvudinnehållet

Seninflammation i pes anserinus

Publicerad:Vad är seninflammation i pes anserinus?

Den medicinska benämningen på seninflammation är tendinit. Anserinus betecknar de tre lårmuskler som går samman i en gemensam sena och fäster i benet i ett område på insidan av benet, strax under knäet. Seninflammation i pes anserinus är alltså en seninflammation i denna sena.

Tillståndet är vanligast bland medelålders och äldre personer, men kan även förekomma hos unga idrottsutövare. Bakgrunden till en sådan inflammation är som regel akuta skador, kraftig överbelastning, vridningar eller ihållande och upprepad belastning.

Hur märker man att man fått en sådan här seninflammation?

Symtomen är smärtor på insidan av benet, strax under knäet. Smärtorna förvärras då man går i trappor eller sitter på huk samt efter lopp och hopp. Smärtorna ger med sig vid vila men kommer snabbt tillbaka vid ny belastning. Området är ofta ömt om man tar på det.

Diagnosen ställs utifrån typiska fynd enligt ovan. Vanligtvis är detta en diagnos som läkaren kan ställa utan att behöva göra några kompletterande undersökningar.

Behandling

Det viktigaste är den behandling som man utför själv. Låt senan vila. Ägna dig åt alternativa aktiviteter som inte utlöser smärta. Undvik aktiviteter som leder till att knäet belastas, det vill säga aktiviteter som leder till att smärtorna blossar upp. Om du överbelastar knäet och får återfall rekommenderas du att kyla ned senfästet efter aktivitet – användning av en kylförpackning i cirka 20 minuter kan vara effektivt. Det är också fördelaktigt att stretcha musklerna på baksidan av låret.

Utöver sådan egen behandling kan även inflammationsdämpande läkemedel skrivas ut av läkare. Om inflammationen inte ger med sig trots denna behandling, kan det vara ett alternativ att ge en kortisoninjektion lokalt i området.

Med tålamod och en viss träningsomläggning blir de alldra flesta helt bra.

Vill du veta mer?