Gå direkt till huvudinnehållet

Inflammation vid fästet av hälsenan (Severs sjukdom)

Publicerad:


Vad är inflammation vid fästet av hälsenan?

Detta är ett tillstånd som uppstår hos barn under puberteten, vid 10–15 års ålder. Tillståndet orsakas av en irritation i tillväxtzonen på hälbenet (apofysitis calcanei).

Foten är en av de första delarna av kroppen som växer till full storlek. Detta sker vanligtvis i början av puberteten. I denna fas växer ben snabbare än muskler och senor. Som ett resultat, blir musklerna och senorna strama. Vid upprättgående aktiviteter hos barnet kommer hälsenan att dra kraftigt i fästet till hälbenet, och det kan skada hälen.

Detta tillstånd är vanligast bland fysiskt aktiva flickor i åldern åtta till tio år och bland fysiskt aktiva pojkar i åldern tio till tolv år. Barn som spelar mycket fotboll och ägnar sig åt gymnastik, får ofta en sådan inflammation, men egentligen, är alla som springer och hoppar mycket utsatta för risk att drabbas. Inflammationen är sällsynt bland äldre tonåringar, eftersom hälen slutar växa runt 15 års ålder.

Diagnos

Hälsmärtorna kan uppstå i en eller båda hälarna. Ofta börjar tillståndet efter att barnet har börjat på en ny idrottssäsong eller en ny sport. Barnet kan börja halta. Smärtan ökar när barnet står på tå. Det gör ont i hälen om du pressar på båda sidor av hälen. Läkaren kan också ta reda på om hälsenan är stram.

Behandling

Tillståndet är ofarligt, och barnet växer ifrån smärtorna. Men barnet kan ha nytta av stretchningsövningar av benmuskler och hälsenan. Är smärtorna svåra, bör barnet ta en paus från de fysiska aktiviteter som utlöser smärtan. Men det är inte skadligt om barnet deltar i idrott, trots att det värker lite i hälen.

Vid akuta smärtor kan det lindra att kyla ned hälen med en kall trasa eller is. Smärtstillande mediciner är vanligtvis inte nödvändiga.

Vill du veta mer?