Gå direkt till huvudinnehållet

Balettvrist

Balettvrist är en typ av fotledsskada som balettdansare i synnerhet utsätts för. Men skadan förekommer också inom idrott (gymnastik, fotboll) och bland personer som inte idrottar.

Senast uppdaterad: Publicerad:


Vad är balettvrist?

Problemet är att det är trångt mellan hälbenet (talus) baktill och underbenets (tibias) bakre hörn. Tillståndet kan bero på medfödda defekter (ett litet extra ben baktill i hälen, os trigonum), överbelastningar, stukning eller skada mot baksidan av hälen. Skadan medför repor på baksidan av vristens ledkapsel. Ledband är en viktig del av ledkapseln och repor på fästena till ledbanden leder till en inflammationsreaktion med efterföljande bildning av ärrvävnad. Dessa förändringar kan klämma på strukturerna i området och ge smärta, obehag, samt nedsatt rörlighet i fotleden.

Skadan kan uppstå även efter en spark med sträckt vrist och översträckning av delar av den bakre ledkapseln.

Diagnos

Diagnosen ställs som regel med hjälp av sjukdomshistorien. Typiska tecken är kroniska fotledssmärtor och nedsatt funktion i fotleden hos en balettdansare. Smärtan utlöses oftast när vristen är maximalt sträckt, ofta i kombination med att du börjar eller slutar rörelsen.

Vid en läkarundersökning hittar man sällan något fel. Det kan finnas viss ömhet baktill och på utsidan. Vid sträckt vrist, och vid belastning av vristen, kan smärtan utlösas.

Behandling

I de flesta fall kommer behandlingen att bestå av avlastning och vila i några veckor. Ofta ger läkaren ett anti-inflammatoriskt medel (NSAID). Kanske kan det vara klokt att överväga om ett byte av skor kan minska smärtorna. I vissa fall kommer läkaren att försöka med kortisoninjektion.

Envisa fall bör opereras. I samband med artroskopi kommer man att rensa upp i fotleden och avlägsna vävnad som hämmar rörligheten, till exempel det nämnda extra benet – om du har ett sådant. Du måste ta det lugnt i en till två veckor, sedan kommer fysioterapi och träning med ökande belastning att påbörjas.

Prognos

Tillståndet har vanligtvis en god prognos. Även i de fall där det krävs ett operativt ingrepp, går det bra. Rehabilitering kan ta tid, och i många fall har man inte återfått funktionen förrän efter sex månader.

Vill du veta mer?

Illustrationer