Gå direkt till huvudinnehållet

Polymyosit

Publicerad:


Vad är polymyosit?

Polymyosit är en allvarlig reumatisk sjukdom som angriper kroppens muskler. Symtomen utvecklas gradvis under 3–6 månader. De första besvären är ofta muskelsvaghet i höft- och skuldermusklerna. Lår och överarmar kan också försvagas och många får smärtor och obehag i de här musklerna. Så småningom kan det bli svårt att gå i trappor, lyfta armarna, resa sig, och man kan även få problem med att svälja. Kraftlöshet, feber och dålig aptit är vanligt.

Tillståndet är sällsynt. Bland 100 000 invånare uppstår cirka ett fall årligen. Omkring dubbelt så många kvinnor som män drabbas och de flesta är i åldern 45–60 år.

Orsak

Polymyosit beror på en felreaktion i kroppens immunsystem som innebär att det går till angrepp på kroppens egna vävnader (autoimmun reaktion), framför allt muskler och blodkärl. Det är ännu inte klarlagt varför immunsystemet reagerar på detta sätt. Hos vissa patienter hänger tillståndet samman med cancersjukdom.

Diagnos

Vid misstanke om diagnosen gör läkaren en undersökning av patientens muskelfunktion. Hud, leder, lungor, hjärta och mag-tarmkanal undersöks ofta samtidigt. Vissa blodprov kan ytterligare stödja diagnosen. På sjukhuset undersöks de elektriska signalerna i musklerna (EMG) och i regel tas ett vävnadsprov (biopsi).

Behandling

Olika läkemedel kan vara aktuella. Glukokortikoider (kortison) och vissa typer av cellgift används ofta. Det kan krävas livslång behandling.

Du kan också bidra till behandlingen själv genom att utöva fysisk aktivitet. Både stretchövningar, uthållighetsträning och styrketräning kan hjälpa till att lindra symtomen. Fysioterapeuter kan ofta bidra med bra övningsprogram. En hälsosam kost kan också vara av betydelse.

Personer som har sväljproblem bör inte äta under de sista timmarna före sänggående.

Prognos

Utan behandling förvärras sjukdomen gradvis. Men tack vare modern behandling blir de allra flesta bättre, och många blir helt friska. En del kan få bestående besvär under flera år.

Vill du veta mer?