Gå direkt till huvudinnehållet

Utlandsresa med spädbarn

Allt fler använder föräldraledigheten till att åka med hela familjen på längre eller kortare resor. Så länge man inte reser till mycket tropiska platser är detta oftast inte något problem.

Faktagranskad av: Anna Nager, med dr och specialist i allmänmedicin, Karolinska institutet

Senast reviderad:


Det finns ingenting som hindrar att man tar med minstingen på en resa söderut i Europa så länge man följer vissa förhållningsregler. En del planering kan också behövas för att resan ska bli mer behaglig för både föräldrarna och barnet.

Om man ska resa långt med flyg är det ofta en fördel att resa på natten. Barnet får lättare ont i öronen när det ligger än när det står eller sitter upp. Att amma eller flaskmata är till stor hjälp för många.

Undvik sol och överhettning

Spädbarn ska inte vara i solen. Använd parasoll och smörj in barnet ordentligt med solkräm med hög solskyddsfaktor, minst faktor 30 men gärna högre. Anledningen till detta är att solstrålarna reflekteras även när barnet inte utsätts för direkt solljus. Till spädbarn rekommenderas solkräm med ett fysiskt filter som titanoxid eller zinkoxid. Solkrämen ska smörjas in i ett tjockt lager så att den lägger sig på huden som en vit skyddande hinna som reflekterar UV-strålarna. Använd alltid hatt eller keps för att skydda huvudet. För övrigt är det viktigt att undvika överhettning. Använd luftiga kläder och sängkläder. Kom ihåg att spädbarn har svårt att reglera kroppstemperaturen och att de därför lätt kan bli för varma.

Amma om möjligt

Om barnet ammas finns maten lättillgänglig, har rätt temperatur och är fri från främmande bakterier. Det kan vara svårt att tillaga modersmjölksersättning på ett hygieniskt sätt ute på resor. Om man ändå väljer att ge modersmjölksersättning är det viktigt att vara noga med att diska, koka och sterilisera flaskorna mellan varje användning. Ta med modersmjölksersättning hemifrån och använd flaskvatten för att tillreda den. Om barnet är törstigt mellan amningarna kan man ge lite flaskvatten. Om barnet äter gröt eller annan barnmat kan man med fördel ta med även detta hemifrån så att man säkert vet att barnet får den mat det är vant vid. Det är också en bra idé att ta med alla blöjprodukter hemifrån.

Tänk på att dricka mycket

Den som ammar ska vara extra noga med att få i sig tillräckligt mycket vätska. Små barn är mer känsliga än vuxna för vätskeförlust, så både den ammande mamman och barnet måste dricka ofta.

Var noga med hygienen. Tvätta händerna ordentligt och följ i övrigt de vanliga råden om mat och dryck för resor söderut: Koka, stek, skala eller glöm det.

Diarré

Barn är mer utsatta för sjukdomar och risken för ett allvarligt förlopp är större hos barn än hos vuxna. Om spädbarn eller små barn får diarré är det viktigt att söka vård i tid hos läkare eller på sjukhus. Om barnet får akut diarré och inte vill dricka kan det leda till allvarlig uttorkning inom ett par timmar. Den viktigaste behandlingen för ett barn med diarré är vätska, lite socker och en aning salt. Man kan till exempel ge barnet lite avslagen läsk blandat med vatten, sött te, saft eller ris- eller havreavkok. Om barnet kräks förlorar det ännu mer vätska och då måste man hela tiden få i barnet vätska. Prova med att ge dryck med tesked och låt det ta den tid som behövs.

Myggmedel och myggnät

Vid resa i områden där myggbett är förknippat med risk för allvarlig sjukdom (exempelvis malaria, denguefeber, gula febern, filariasis), är det viktigt med myggmedel och myggnät.

Myggmedel med DEET är säkert från två månaders ålder. För spädbarn ska myggmedel endast användas direkt på mindre områden med bar hud och i större utsträckning appliceras på kläder. För kortsiktigt skydd kan lägre DEET-koncentration (<20 %) med fördel användas, men myggmedel med DEET-innehåll på 20–30 % med en verkningstid på 4-5 timmar anses också vara säkra för både barn och vuxna. Risken för biverkningar är mycket liten om myggmedel används som rekommenderat.

Man bör ta med insektsnät hemifrån. Detta är det bästa sättet att skydda sitt barn från insekter och myggor.

Vill du veta mer?