Gå direkt till huvudinnehållet

Resa med läkemedel

Senast uppdaterad: Senast reviderad:


Vid resor medförande läkemedel mellan olika länder är reglerna olika. Dock finns gemensamma överenskommelser inom Schengenområdet och som beskrivs i denna text. Längst ner på sidan finns även en direktlänk för blanketten Schengenintyg att utfärda för resenär som medför narkotikaklassade läkemedel. 

Sammanfattning

  • Reglerna för att resa med läkemedel från ett annat land till ett annat skiljer sig åt mellan olika länder, det gäller även inom EU.
  • Det finns också särskilda regler för att ta med sig narkotiska och dopningsklassade läkemedel. Detta gäller exempelvis starka smärtstillande läkemedel, sömnmedel och annan beroendeframkallande medicin. 
  • För att ta med sig vissa läkemedel till ett annat land inom Schengen bör man ha med sig ett så kallat Schengenintyg. 
  • Nedan finns en länk till en pdf med Schengenblanketten samt information om andra saker att tänka på vad gäller läkemedel på resan.
  • Apoteket där patienten/resenären hämtar ut sina läkemedel kan hjälpa till med Schengenintyget.

Resor med narkotiska läkemedel kräver Schengenintyg

Vid resor inom Schengen med narkotiska läkemedel behövs ett så kallat Schengenintyg. Ett Schengenintyg ett intyg om att vederbörande person äter en medicin innehållande exempelvis narkotika. Detta gäller exempelvis starka smärtstillande läkemedel, sömnmedel och annan beroendeframkallande medicin. 

Det krävs ett separat intyg för varje narkotikaklassat läkemedel som resenären har med sig. Intyget ska utfärdas i bosättningslandet. Apoteket där patienten/resenären hämtar ut sina läkemedel kan hjälpa till med Schengenintyget.

Vid resor med läkemedel bör dessa alltid förvaras i sin originalförpackning med apotekets etikett kvar. Det kan också vara bra att ta med receptet och ett intyg från läkaren som styrker användningen.

Ett Schengenintyg är giltigt som längst i 30 dagar och får endast avse en läkemedelsmängd om högst 30 dagars förbrukning. Den som ska vara på resande fot längre tid än 30 dagar bör kontakta hälso- och sjukvården i det land man besöker för att få läkemedel utskrivet där.

Vid osäkerhet om vilka regler som gäller för att medföra läkemedel på resa till ett annat land utanför schengenområdet, kontakta det landets ambassad i Sverige för information. 

Resa inom Schengen utan intyg

Det åligger den som reser inom Schengenområdet medförande narkotikaklassade läkemedel att, vid kontroll eller förfrågan, kunna uppvisa ett Schengenintyg. Den som inte har ordnat ett sådant intyg, reser på eget ansvar.  

Resa medförande läkemedel utanför Schengen

Tänk på att Schengenreglerna inte gäller för alla EU-länder.

Den som reser utanför Schengenområdet medförande narkotikaklassade läkemedel och har frågor gällande införselregler kan vända sig till det aktuella landets ambassad i Sverige för att få råd och hjälp.

De länder som ingår i Schengenområdet är (juli 2016): Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Läs mer och blanketten för Schengenintyg

Mer information om att resa med narkotikaklassade läkemedel finns på Läkemedelsverket.se 

Det finns även mer specifik information om olika läkemedel i Läkemedelsverkets söktjänst Läkemedelsfakta . Där går att söka både på produktnamn och aktiv substans. I Läkemedelsfakta finns också, förutom registreringsinformation, mycket mer information bland annat om läkemedlets receptstatus, ATC-kod, innehåll och förpackningar. 

Nedan finns direktlänk till en pdf med blanketten för ett Schengenintyg

Blankett för schengenintyg