Gå direkt till huvudinnehållet

Hjärtkateterisering av barn

Senast uppdaterad: Publicerad:


Vad är hjärtkateterisering?

Hjärtkateterisering är en undersökning som utförs på sjukhus och som används för att undersöka hjärtat och blodkärlen. En kateter är en tunn plastslang. Katetrar som används på små barn är oftast mellan 1,5 och 2,5 millimeter tjocka.

Det är viktigt att barnet är lugnt under undersökningen och det är vanligt att ge narkos eller en kombination av sövande och smärtstillande mediciner innan undersökningen görs. Plastslangen förs in genom huden till ett blodkärl i ljumsken. Därefter förs den genom blodkärlet fram till hjärtat. Detta gör inte ont.

Vilken information kan undersökningen ge till läkaren?

Hos små barn är detta en mycket värdefull undersökning vid misstanke om hjärtfel.

Genom hjärtkateterisering är det möjligt att ta prover på blodet som befinner sig inne i hjärtat. Genom att mäta syrehalten i detta blod går det att beräkna hur stor del av blodet som har gått genom lungkretsloppet. (Hjärtat ska först pumpa blodet genom lungorna – lungkretsloppet. Där mättas blodet med syre. Därefter rinner blodet tillbaka till hjärtat, där det pumpas vidare ut till resten av kroppen.) Om barnet har en så kallad septumdefekt (ett hål mellan höger och vänster sida av hjärtat) kan denna undersökning berätta hur mycket blod som tar "genvägen" genom hålet.

När katetern ligger inne i hjärtat eller i ett blodkärl kan ett färgämne sprutas in. Detta färgämne syns bra på röntgen och på så sätt går det att se hur blodet pumpas ut i kroppen och om det finns täta eller trånga partier i hjärtat eller i något av blodkärlen.

Det går även att använda katetern som en tryckmätare och mäta hur högt trycket är inne i hjärtat. Detta ger en god indikation på hur hårt hjärtat arbetar.

Katetern kan även användas för behandling. Bland annat kan en liten ballong föras in genom röret och blåsas upp inne i blodkärlet. Ballongen kan användas för att utvidga trånga partier i blodkärl eller i hjärtat.