Gå direkt till huvudinnehållet

Patellofemoral artros

Typiska symtom vid patellofemoral artros är smärtor framtill i knät som förvärras vid gång i backar. Smärtorna kan också komma när man sitter med böjt knä.

Publicerad:


Vad är patellofemoral artros?

Patella är namnet på knäskålen, och femur det latinska namnet för lårben. Patellofemoral artros är alltså förändringar på ledytorna mellan knäskålen och lårbenet.

Orsak

Orsaken är sannolikt överbelastning på leden under många år. Vid upprepade belastningar kommer brosket i leden bara drabbas av utmattning. Det som en gång var två glatta ledytor som gled mot varandra kan utvecklas till att bli två sträva ytor. Detta leder till friktion och ibland knakande oljud vid belastning och rörelse.

Det är vanligt hos personer över 40 år. Hos yngre är det också vanligt med smärtor från knäskålen. Det brukar kallas främre knäsmärtor och är inte liktydigt med patellofemoral artros.

Symtom

Besvären är smärtor framtill i knät. Smärtorna förvärras i de typiska situationerna med gång uppför eller nedför backar. Smärtorna utlöses också när man sitter med böjt knä. Hos många kan man höra eller känna gnissel/knakljud i knät vid rörelser.

Diagnosen ställs mot bakgrund av anamnesen och en fysisk undersökning. Slutlig bekräftelse får man genom en röntgenbild av knät.

Behandling

  • Viktreduktion kommer att minska belastningen på leden och därmed skjuta fram sjukdomsprocessen och vanligtvis också lindra smärtorna.
  • Smärtstillande och/eller inflammationsdämpande läkemedel kan bli aktuellt i perioder med akuta försämringar eller perioder med smärtor.
  • Operation ger sällan bra resultat på lång sikt. Studier av god kvalitet som stöder kirurgi saknas. Hos många återkommer besvären trots ett lyckat resultat precis efter ingreppet. Det rekommenderas därför att vara återhållsam med operation.
Online-versionen av den här artikeln innehåller en film. Använd QR-koden eller webbadressen ovan för att gå till online-versionen som innehåller filmen.

Animation om artros i knäleden

Vill du veta mer?

Illustrationer