Gå direkt till huvudinnehållet

Osgood-Schlatters sjukdom

Osgood-Schlatters sjukdom, eller Schlatters sjukdom, ger smärta strax under knäskålen hos barn och ungdomar. Det beror på små skador som uppstår i området där senfästet finns.

Faktagranskad av: Remy Waardenburg, specialist i allmänmedicin, medicinsk redaktör Medibas

Senast reviderad:


Fakta om Osgood-Schlatters syndrom

 • Osgood-Schlatters sjukdom beror på att lårmuskelns senfäste blir inflammerat som ger smärta strax nedanför knäskålen. Sjukdomen förekommer endast hos barn. 
 • Smärta strax under knäet vid belastning är det vanligaste symtomet. 
 • Orsaken är ett inflammerat senfäste. 
 • Diagnosen ställs med hjälp av en undersökning av knäet.  
 • Besvären försvinner i regel av sig själva men olika metoder för att minska smärtorna kan prövas, såsom minskad aktivitet eller smärtstillande. 
 • Sjukdomen är ofarlig och brukar läka ut efter flera månaders tid. 

Vad är Osgood-Schlatters sjukdom?

Osgood-Schlatters sjukdom, som ibland kallas för Schlatters sjukdom eller Schlatterknä, är en inflammation i senfästet på framsidan av knäet, där patellasenan fäster på underbenet. Sjukdomen förekommer uteslutande hos barn, vanligast hos flickor 8–13 år och pojkar 12–15 år. Det förekommer hos cirka 20 procent av idrottsaktiva ungdomar, särskilt vid idrotterna basketboll, volleyboll, löpning, gymnastik och fotboll. Hos 20–30 procent av alla personer finns sjukdomen på båda sidor. 

Symtom

Typiskt är att tillståndet leder till smärta:

 • Smärtan ökar ofta vid aktivitet som innebär löpning, hoppning, knäsittande eller att räta ut knäet mot motstånd samt då knäet är böjt en längre tid, till exempel då man sitter på bussen, tåget eller flyget.
 • Det kan också göra ont vid aktiviteter som att springa eller gå i trappor. 
 • Smärtan avtar vid vila.
 • Även direkt tryck mot området är smärtsamt.

Ibland kan man känna att det bildas en knöl/förhårdnad strax under knäet, där senfästet är inflammerat. 

Orsak

Tillståndet beror på att den stora lårmuskelns senfäste, som sitter några centimeter under knäskålen, blir inflammerat till följd av en överbelastning. Överbelastningen beror framför allt på upprepade stötar och belastning av den stora lårmuskeln (musculus quadriceps femoris) och ger små skador på senfästet som gör att små bendelar kan lossna. Det uppstår en svullnad som är ett tecken på inflammation och att kroppen försöka läka skadan med bildande av nytt ben. 

Sjukdomen kommer ofta i samband med att man växer snabbt och att lårbensmusklerna är korta. 

Diagnos

Diagnosen är vanligtvis lätt att ställa hos aktiva pojkar eller flickor. Smärta och svullnad under knäskålen förekommer ofta, och svullnaden är känslig för beröring. Storleken och känsligheten på svullnaden vid beröring minskar efter att ha vilat, men kan öka igen vid nya belastningar.

En noggrann knäundersökning ingår i diagnostiken. Sjukdomen är så karakteristisk att det vanligtvis inte är nödvändigt att utföra andra test för att bekräfta diagnosen. Blodprover har inget värde. Röntgenundersökning kan ibland göras för att utesluta andra sjukdomar. Förändringarna i senfästet är oftast tydliga på röntgenbilderna.

Symtom som talar för en annan sjukdom är:

 • rodnad och värmeökning i det smärtsamma området
 • akut smärta efter en knäskada
 • nattlig smärta under perioder utan aktivitet.

Behandling av Osgood-Schlatters sjukdom

Tillståndet är helt godartat och går därmed över av sig självt. Behandlingen går ut på att lindra smärtorna tills tillståndet läker spontant:

 • Vid akuta smärtor kan området kylas ned med en kylförpackning.
 • Man kan anpassa aktivitetsnivån så att man inte får för mycket smärta. I vanliga fall minskar smärtorna med minskad belastning, men de kommer ofta tillbaka när man belastar knäet igen. Man rekommenderar inte total avhållsamhet från idrottsaktiviteter. Tvärtemot rekommenderas man att fortsätta vara fysiskt aktiv, även med (lindriga) smärtor.
 • I undantagsfall kan paracetamol  eller ibuprofen  (NSAID-preparat) användas vid starkare smärtor.
 • Töjning av lårbensmusklerna på fram- och baksida kan ha effekt. En fysioterapeut kan hjälpa till med lämpliga övningar. Styrketräning kan också ha effekt.

Om inget hjälper eller vid särskilt svåra besvär kan det behövas en operation.

Prognos

Prognosen är god och sjukdomen läker av sig själv inom 6 till 18 månader. Besvären försvinner ofta helt när tillväxtzonerna i benet försvinner, vilket sker mellan 14–18 års ålder. Många får en permanent, men symtomfri, kula under knät efter inflammationen. I enstaka fall uppstår långvariga besvär som behöver en ny utredning. I vissa fall har en benbit lossnat, något behandlas med en enklare operation.