Gå direkt till huvudinnehållet

Brott i skaftet på överarmsbenet

Senast uppdaterad: Publicerad:


Om överarmsbenet

Överarmsbenet (humerus) är det näst längsta benet i kroppen (efter lårbenet) och är ett typiskt rörben. Överarmsbenets övre del kallas för huvudet och den långa mittdelen kallas för skaftet. Frakturer i skaftet på överarmsbenet (se teckningen) är relativt vanliga och indelas i tre typer: tvärgående, sneda eller spiralformade.

Skademekanismer vid brott i skaftet på överarmsbenet

Dessa brott orsakas vanligtvis av direkt trauma mot armen eller skuldran, eller en längsgående belastning genom armbågen, till exempel vid fall på utsträckt arm. Du märker brottet genom att det uppstår svullnad, smärtor och svårigheter att röra armen.

Ibland kan det uppstå stora skador på blodkärl och nerver som går ut i armen. Symtomen på detta kan vara att underarmen blir blek och kall och du förlorar känseln i fingrarna.

Diagnos

För att fastslå diagnosen är det nödvändigt att göra en röntgenundersökning av överarmsbenet och armbågen. Röntgenbilderna visar om det finns benbrott eller inte och precis var benbrottet i så fall sitter.

Behandling

De allra flesta brott i skaftet på överarmsbenet kan behandlas med en så kallad ortos. Detta är en stödskena som ser till att benet ligger stilla så att det kan läka ihop på ett bra sätt.

Som regel blir du kallad till kontroll efter cirka två och sex veckor så att man kan se om brottet läker bra. Under denna period ska du undvika att utsätta armen för stora belastningar. Det är dock viktigt att du rör på handleden och fingrarna flitigt så att du undviker att musklerna stelnar till.

I sällsynta fall kan det bli nödvändigt att operera dessa frakturer för att förhindra att du får besvär senare. Operationen går ut på att de två benbitarna som är avbrutna skruvas ihop.

Komplikationer och prognos

Prognosen är vanligtvis god. De allra flesta brotten läker ihop rätt, och även med en viss vinkling i brottet blir funktionen god.

Om nerver eller blodkärl blev skadade när brottet inträffade kan du få besvär med lite muskelsvaghet, domning och nedsatt känsel i underarmen, handen och fingrarna. Som regel förbättras sådana besvär så småningom under de första åren efter skadan.

Vill du veta mer?